Frequently Asked Questions

Welke filmliefhebber droomt er niet van om in het comfort van zijn of haar eigen woning te genieten van zijn favoriete hobby, film kijken.
Een eigen home cinema staat bij velen op het verlanglijstje en is met de huidige prijzen voor ieders budget bereikbaar, het plaatsen van een Home Cinema vraagt echter de nodige kennis van zaken, heel wat mensen hebben dan ook behoorlijk wat vragen.
Op deze pagina proberen we een paar tipjes van de sluier op te lichten ivm projectie en u een aantal antwoorden te geven op de meest gestelde vragen, wil u meer info en een meer gerichte uitleg voor uw situatie, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Ik zie vaak projectoren in reclame folders van een paar honderd euro, waarom zijn de meeste home cinema projectoren een stuk duurder en is dat echt nodig?
De goedkope projectoren die u vaak in electro en computerzaken kan terugvinden zijn zogenaamde “Data projectoren” dit zijn toestellen met een zeer hoge lichtopbrengst en een lage resolutie, deze toestellen worden gebruikt  om bvb tekst presentaties te geven tijdens vergaderingen of in klaslokalen waar er veel omgevingslicht aanwezig is.
De zeer hoge lichtopbrengst en de lage contrastverhouding en resolutie maken deze toestellen totaal ongeschikt voor Home Cinema gebruik.

Heb ik echt een projectiescherm nodig en waarom dan?
In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken is een projectiescherm meer dan zomaar een stukje wit doek wat je niet zomaar ongestraft kan vervangen door een wit laken of een likje witte verf.
Het materiaal van een projectiedoek heeft ondermeer een bepaalde reflectiewaarde die afhankelijk van de ruimte door uw home cinema specialist kan aangepast worden.
Dit is zeer belangrijk om tot een juiste filmbeleving te komen.
Wenst u een minder opvallend geheel dan kan u ook nog opteren voor speciale projectieverf, ook dat is niet zomaar “witte verf”  ook deze heeft bepaalde berekende reflectiewaarden.
Schermen zijn er in alle maten soorten en gewichten, vandaar dat het zeer belangrijk is om het juiste advies te krijgen voor uw situatie.

Moet het echt helemaal donker zijn in de ruimte waar ik projecteer ?
De stelregel hier is heel eenvoudig maar uiteraard in de meeste situaties niet altijd haalbaar; hoe donkerder de ruimte hoe beter de prestaties van de projector zullen zijn.
Afhankelijk van waar u de projector gaat gebruiken is het natuurlijk niet altijd mogelijk om de ruimte volledig te verduisteren, de echte liefhebber en “Home Cinema fanaat” zal ernaar streven om een volledig ingerichte ruimte te creeren waar alles in functie van de beeldkwaliteit staat.
Echter de meeste mensen gaan een toestel integreren in hun woonkamer en hier zal men tot een goed compromis moeten komen, de juiste keuze van scherm en projector voor een bepaalde situatie is hier van kapitaal belang, ook hierbij kan alleen uw Home Cinema specialist u met raad en daad bijstaan.

Ik heb maar een beperkte afstand tussen de zitplaats en de muur, projectie zal dus niets voor mij zijn?
Dit is een misverstand dat zeer vaak de ronde doet, ook al is het natuurlijk waar dat er bepaalde afstanden moeten worden gerespecteerd, toch heeft u niet zoveel ruimte nodig als u zou denken.
De verhouding tussen beeldgrootte en kijkafstand werd vroeger mede bepaald door de relatief slechte beeldkwaliteit van de kabeltelevisie en vhs banden.
Met de komst van digitale televisie, dvd en nu natuurlijk Blu Ray is het mogelijk om een groter beeldopppervlakte en een minder grote kijkafstand tot een perfect resultaat te komen.
Er bestaat een internationale norm die afhankelijk van de afstand van uw zitplaats de perfecte beeldgrootte kan berekenen om tot een goede fimbeleving te komen.

Kan ik televisie kijken via de projector?
Absoluut, met de komst van digitale televisie is het perfect mogelijk om uw digitale ontvanger aan te sluiten op uw projector, beschikt u over een HD digbox dan kan u zelfs genieten van beelden in volle High Definition kwaliteit.

Hoe vaak moet ik de lamp vervangen?
Dit is uiteraard een beetje afhankelijk van hoeveel u gaat kijken en op welke manier u dat doet.
De meeste fabrikanten garanderen een levensduur van om en bij de 3000 uur, al moet hierbij gezegd worden dat het aan te raden is om de lamp wat vroeger te vervangen.
Een concreet voorbeeld, als u het toestel 3 uur per dag gebruikt gedurende 7 dagen per week dan kan u met een lamp ongeveer een kleine drie jaar verder.

Wat heb ik verder nog nodig?
In tegenstelling tot een tv toestel zitten er in een projector geen luidsprekers, u zal er dus rekening mee moeten houden dat u het geluid via externe luidsprekers zal moeten sturen.
Uiteraard kan u beginnen met uw eventueel bestaande stereo keten, indien u reeds in het bezit bent van een surround set dan bent u helemaal klaar om te genieten van alles wat Home Cinema te bieden heeft.
Dvd, Digbox of Blu Ray speler aansluiten en kijken maar.


In dit korte overzichtje hebben we een poging gedaan om u een beetje wegwijs te maken in de wondere wereld van de Home Cinema, uiteraard is dit slechts een beknopte beschrijving van wat er komt kijken bij de beslissing van het aanschaffen van een home cinema.
Iedere situatie vraagt echter om een andere aanpak, kom daarom vrijblijvend langs voor een gesprek en een demo van onze toestellen, zo kan u uzelf overtuigen van het genot van uw eigen thuisbioscoop.